Modern tıbbın sunduğu olanaklar ve gelişmiş sağlık hizmetleri, insanların yaşam kalitesini artırsa da; hastaneler, enfeksiyon riski bakımından ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Hastane enfeksiyonları (nozokomiyal enfeksiyonlar), tedavi görmek amacıyla hastaneye başvuran bireylerin, sağlık hizmeti sırasında edindikleri enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar, hem hastaların sağlığını riske atmakta hem de sağlık sistemine ekonomik bir yük oluşturmaktadır.

Hastane enfeksiyonları, genellikle mikroorganizmaların kontrol edilememesi nedeniyle ortaya çıkar. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:

  1. Yoğun Hasta Trafiği: Özellikle yoğun bakım üniteleri, enfeksiyon riski açısından hassas alanlardır.
  2. Tıbbi Ekipman Kullanımı: Doğru sterilizasyon uygulanmamış ya da steril durumu bir şekilde bozulmuş kateterler, ventilatörler, cerrahi aletler vb., mikroorganizmaların bulaşmasında rol oynayabilir.
  3. El Hijyenine Yeterince Dikkat Edilmemesi: Sağlık çalışanlarının ve ziyaretçilerin hijyen kurallarına uymaması, enfeksiyonların yayıl-masına zemin hazırlar.
  4. Antibiyotik Direnci: Yanlış ve aşırı antibiyotik kullanımı, mikro-organizmaların direnç geliştirmesine neden olarak enfeksiyon tedavisini zorlaştırabilir

Bu gibi durumlarda hastane enfeksiyonları, etkin bir planlama ve çeşitli önlemlerle büyük ölçüde azaltılabilir.

  • Eğitim ve Farkındalık: Sağlık çalışanlarına el hijyeni ve enfeksiyon kontrolü konularında düzenli eğitim verilmelidir.

Sağdaki Görsel
  • Protokollere Uyum: Tüm hastane çalışanları, dezenfeksiyon ve sterilizasyon protokollerine uymalıdır.
  • Kaliteli Dezenfektan Kullanımı: Sağlık kurumları, mikroorganizmalar üzerinde etkili ve güvenilir dezenfektanlar kullanmalıdır.

Hastane enfeksiyonlarının önlenmesinde en etkili yöntemlerden biri, düzenli ve doğru şekilde dezenfeksiyon uygulamalarıdır. Dezenfektan kullanımı, mikroorganizmaların yayılmasını engelleyerek hastalar ve sağlık çalışanları için daha güvenli bir ortam sağlar.

Sağdaki Görsel

Etkin bir dezenfeksiyon için doğruyerinde ve düzgün planlama ile doğru dezenfektanı uygulamak oldukça önemlidir. Ameliyathaneler, hasta odaları ve yoğun bakım üniteleri gibi alanların düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerekir. Sağlık çalışanlarının ve ziyaretçilerin ellerini dezenfekte etmesi, enfeksiyonların yayılmasını önler. Bazı tıbbi cihazlar, her kullanımdan önce ve sonra uygun dezenfektan ile sterilize edilmelidir. Genel anlamda klor bazlı çözeltiler, alkol bazlı dezenfektanlar ve hidrojen peroksit içeren ürünler, hastanelerde sıklıkla kullanılan etkili dezenfeksiyon yöntemlerindendir.

Hastane enfeksiyonları, modern tıbbın karşı karşıya olduğu en büyük zorluklardan biridir. Ancak, etkili hijyen ve dezenfeksiyon uygulamaları ile bu tehlikeyi en aza indirmek mümkündür. Sağlık sektörüne uygun, yüksek kaliteli dezenfektanlarımız, bu konuda güvenilir bir çözüm sunmaktadır.

Ürünlerimize ulaşmak ve daha fazla bilgi almak için web sitemizi ziyaret ediniz. Sağlığınızı korumak için her zaman yanınızdayız.

www.gbl.com.tr

www.dezenfeksiyon.gbl.com.tr

www.svet.gbl.com.tr

Hazırlayan: Ercan ÖZDEN / Biyolog

Tarih: 12.08.2024

Yukarı